The White Louvres Tower

LOCATION

Manchester, UK

STATUS

in-Development

TYPE

Offices

SIZE

20,000 sq.m

VERTICAL LOUVERS

The White Louvres Tower is a 5-story office building planned for construction in Manchester, UK. The design is distinguished by clarity of expression: an elegant, geometric glass volume encasing a stack of vertical louvres installed at varying intervals, creating a vibrant pattern and tempo. At ground level, the lobby, reception, and a café provide public spaces.

Louvres_evening.jpg

Energy & Sustainability 

SWAPP presented several cost-effective designs that complied with the strict energy code, while also achieving high levels of sustainability. 

Net-zero energy

25% savings in energy through a highly efficient design utilizing efficient HVAC systems, low-consumption lighting, etc.

Code compliance

Achieve and exceed compliance with all building,

environmental and other codes

Recycling and local materials

40% reduction in carbon vs. typical buildings

Renewable energy

Solar-ready roof 

Environmentally Responsive

The outcome is a kinetic façade, environmentally responsive and composed of various glass systems and transparencies. At once, it satisfies workplace preferences and enhances the architectural impact and influence in a newly expanding area of the city. The large, open-floor layout allows customizable floor planning for a variety of purposes, including co-work spaces and offices.

Copy of ISO 02.png
2.png

1

WINDOWS RYTHM

2

RAILING DESIGN

4.png

3

RAILING DESIGN

3.png

OPEN SPACE CONFIGURATION

The open gallery strategy makes possible a run-through configuration for all flats, an intrinsic quality allowing space expansion, clearance of corridors, as well as simple and effective natural ventilation.

The balconies protect the shutters and the woodwork by setting them back from bad weather.